***       Водещите вечерни новини       на

...
   ***       Водещите вечерни новини       на
Коментари Харесай

Водещите новини! Радев и Петков в спор за промените в Конституцията. Пеканов: Ще загубим милиарди европейско финансиране

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 27 март   

 

Радев: „ Искам да употребявам, че медиите са тук, и да кажа, че още веднъж българските жители ще вземат решение по какъв начин да продължи страната напред. Много е значимо обаче при какви условия ще продължи страната напред. Аз не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха към този момент вследствие на измененията в Конституцията, които вие лансирахте “.

Петков: „ Искам да кажа, че измененията в Конституцията бяха триумф. Всички знаем, че остарялата Конституция докара да имаме Джуджета, Нотариуси и всевъзможни приказни герои. Ние направихме едни положителни промени и дано не вкарваме всички вкупом “.

***

„ Г-н президент, това е досието с решението на нашата парламентарна група. За наше голямо страдание, първият мандат беше провален, тъй като сътрудниците от ГЕРБ не извършиха поетите обещания. 

Преди девет месеца те споделиха, че ще има ръководство за 18 месеца с ротация на министър председателите. 

Те се отметнаха от тази спогодба “.

***

Относно конституционните промени за длъжностен кабинет: „ Идеята беше споделена от всички политически сили в ръководещото болшинство. Нашето в началото предложение беше постоянният кабинет да бъде преназначаван като длъжностен с лимитирани пълномощия, като се има поради, че това е преобладаващият модел е в Европа. На този модел се възпротивиха сътрудниците от ГЕРБ–СДС и Движение за права и свободи, по тази причина преминахме към другия модел “.

„ Ще получим това, което президентът съумее да направи в създалата обстановка. Когато се вършат конституционни промени, не гледаме по домова книга кой къде е. Старали сме се да върнем политическия развой към някаква нормалност. Бързането да се приказва за рецесия, „ инжектирането " на следващ пласт терзание не работи за никого “.

***

„ Европейското финансиране е повече дипломация, преговаряш с Европейската комисия и се опитваш да ги убедиш в нещо. Европейска комисия сподели, че крайният период е 2026 година - до тогава има година и половина, по половината неща не сме създали нищо, огромна част от публичните поръчки не са тръгнали, това ще са окончателно изгубени пари “.

***

Европейската прокуратура в София е повдигнала обвинявания против обвинен за машинация със аграрни дотации в България, заяви прокуратурата на Европейски Съюз. По случая са били тествани планове, напълно финансирани с европейски средства.

Според обвиняването през януари 2020 година обвиненият е кандидатствал от името на три разнообразни компании пред Държавен фонд " Земеделие " в Пловдив за помощ за развъждане на зеленчуци. Той е изискал да му бъдат изплатени 190 000 евро с няколко документа, в които са открити разминавания.

***

„ Не виждам никаква причина за конституционна рецесия. Има ясни разпореждания в Конституцията, чакаме да се изпълнят. 

Това, което следва, е да се връчи третият мандат, президентът ще реши на кого. След като му бъде върнат мандатът, ще се пристъпи към осъществяване на новите разпореждания на Конституцията “.

***

Днес делото бе отсрочено тъй като Костадинов не се яви, а юристът му Стойко Славов уточни, че клиентът му държи да участва. Адвокатът обоснова отсъствието на Костадинов със служебни отговорности.

Съдът посочи, че в тази ситуация той не е длъжен да участва, с цел да бъде даден ход на делото, само че все пак почита молбата на бранителя.

***

Докато го конвоираха, момичето, което беше нарязано с макетно ножче, го изгледа тъжно с крайчеца на окото. Той също хвърли незадълбочен взор към нея и наведе глава.

Дело обаче няма да има, защото юристите на подсъдимия Петко Кънев и Валентин Димитров не пристигнаха.

***

Трима души бяха убити, а голям брой – ранени, при съветски удари по четири области в Украйна, предадоха международните организации, като се позоваха на локалните управляващи.

***

Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида е удостоверила „ три случая, при които съветски военнослужещи са екзекутирали седем украински бойци “, написа в най-новия отчет на Организация на обединените нации за положението на човешките права в Украйна, оповестен през вчерашния ден.

***

Министерството не даде детайлности за следствието. Ройтерс към този момент не е съумял да се свърже с представител на Еврокорпуса за коментар.

***

Амит Сусана, 40-годишна израелска адвокатка, беше отвлечена от вкъщи си в кибуца Кфар Аза на 7 октомври по време на нахлуване на бойци на Хамас в южната част на Израел. 

В просторно изявление за в. „ Ню Йорк таймс “, което я показва като първата израелка, която приказва обществено за половите похищения, на които е била подложена в плен, тя дава многочислени детайлности за половото принуждение и униженията, на които е била подложена по време на пленничеството си.

Интервюто беше оповестено през днешния ден на първите страници на израелските вестници, като някои от тях му посвещават по няколко страници, написа Българска телеграфна агенция.

***

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР